Boomkwekerij 't Herenland

Diep geworteld in de notenwereld

Ulmus laevis 'Helena'PBR

·         De boom:       die de uitstraling van “TOEN” heeft,

                        die voldoet aan de eisen van tegenwoordig, 

                        die klaar is voor de “TOEKOMST”

·         Helena is een meisjesnaam van Griekse oorsprong en betekent “fakkel” en zegt zoveel als “de stralende, de schitterende”. De naam is verwant met hèlios, met de betekenis de “zon”.

            Dit verwijst weer naar de helder gele herfstkleur van het blad.

 

·         De prachtige, van binnenuit opvlammende   gele herfstkleur draagt bij aan de sierwaarde.

 

·         Heeft een voor het iepen assortiment unieke nieuwe groeiwijze.  Na  100 jaar circa 22 meter hoog met een kroondoorsnede van circa 12 meter, afhankelijk van de groeiplaats. 

·         Ulmus laevis is een inheemse boom , er zijn exemplaren  bekend van 400 jaar oud. 

·         Ulmus laevis , synoniem: fladderiep , steeliep

·         Kan enige tijd tegen wateroverlast in het groeiseizoen, dus geschikt voor natte groeiomstandigheden.  Aanplant bij beek, rivieroever, wadi , natte bossen op oeverwallen en komgronden. Ook op hoge zandgronden met een hangwater profiel is een goede groei te verwachten.

            Is bestand tegen zeewind. 

·         Gebruik:  Landgoed, kasteel, park, oude stadskern, oude historische haven, grachten, waterparkjes, accent beplanting langs De Limes

Ook aanplant in een moderne omgeving is zeker verantwoord.

 

·         De luizendruk is beduidend lager dan bij de “moderne iepen” soorten.

 ·         Vlinders:  Ulmus laevis ‘Helena’PBR  is een waardboom voor de zeldzame iepenpage vlinder ( Satyrium w-album ),  evenals voor de meer algemeen voorkomende gehakkelde aurelia ( Polygonia c-album )

 

 

·         Iepenziekte:  Door proeven met kunstmatige infecties is bekend dat Ulmus laevis niet resistent is, maar infecties in de vrije natuur komen bijna niet voor. De iepenspintkevers hebben een voorkeur voor andere iepensoorten boven Ulmus laevis, mogelijk is de baststructuur  of smaak- of inhoudsstoffen hiervoor de oorzaak.